Harvard ve Bilkent üniversiteleri araştırmacıları, hamam böceğinin hareket kabiliyetlerinden ilham alarak "böcek robot" tasarladı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Özcan, böcek robot teknolojileri üzerine araştırmalarına ABD'deki Harvard Üniversitesinde başladıklarını ve buradaki bilim insanlarıyla "böcek robot" prototipi geliştirdiklerini belirtti.
Böceğin robotuna ne gerek vardı diyenler ve böcekten tiksinenler olacaktır tabii ama düşünülen kullanım alanına baktığımızda gerçekten dahice bir proje olduğunu görüyoruz. Depremde veya çökmüş binalarda arama kurtarma yapmasından tutun boru hattı kontrollerinde, uçak motorlarının bakımında,insanın veya büyük bir aletin giremeyeceği noktalarda robot böceğimizle kontrolu sağlayabileceğiz. Gerçekten kulağa hoş geliyor.
Hamam böceğimizin teknik özelliklerine bakacak olursak 23 tabaka karbon fiber ve polimer film malzemeden yapıldığını, bu tabakaların lazerle işlendikten sonra üst üste eklenip ısı ve basınç yardımıyla bir araya getirildiğini belirten Özcan, şu bilgileri verdi:
"Robotu tasarlarken, hamam böceğinin hareket kabiliyetlerinden ve doğayla uyumlu fiziksel yapılarından esinlendik. Hamam böceği, 4 bacaklarıyla çok hızlı hareket eder, hatta hızlı koşarken 2 bacaklarının üstüne kalkar. Bilimsel literatürde bu boyutta çok fazla 4 bacaklı robot bulunmuyor. Genelde 6 bacaklı robot yapılıyor. Biz bu robotta, 4 bacakla da dengeyi sağlayarak devrilmesini önledik. Böcek robot, şu anda öne, arkaya ve bir yengeç gibi yana yürüyebiliyor, geriye dönebiliyor."
programsız telefon takip rahatlığını keşfedin! Herhangi bir ek yazılıma gerek kalmadan cihazınızda gizli olan sırları ortaya çıkarın. Gizlilik parmaklarınızın ucunda!
YanıtlaSil